Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

Děkujeme Matyáši! Nebýt Tebe, mohli tam být mrtví lidé.

Středoškolák Matyáš Diba se vrhl za volant autobusu, jehož řidič zkolaboval a zabránil tím hrozící tragédii

30. května 2023 14:38 , aktualizace 14:39

Hrdina


     Tento týden proběhlo na Krajském ředitelství policie Plzeňského kraje slavnostní předání ocenění “Gentleman silnic”.

     Titul si tentokrát převzal teprve osmnáctiletý středoškolák Matyáš Diba, který v prosinci loňského roku ve Šťáhlavech na Plzeňsku zastavil autobus, jehož řidič za jízdy zkolaboval. V autobuse tehdy cestovalo asi dvanáct osob. 

      V úterý 27. prosince 2022 se vracel Matyáš Diba autobusem domů z rodinné chaty a cestou uslyšel zvláštní zvuk. Když si uvědomil, že vychází z kabiny řidiče, ihned reagoval. „Na zastávce ve Šťáhlavech najednou vydal řidič podivný zvuk, začal se klepat, dostal křeč a zapřel se nohou o plyn. Pak ztuhl, přestal vnímat a padl na levé boční okno,“ popsal Matyáš nepříjemnou situaci. Přispěchal k řidiči a pokoušel se mu marně sundat nohu z plynu. Autobus mezitím narazil do osobního vozidla Volkswagen, ve kterém cestoval manželský pár společně se třemi dětmi. Rodina naštěstí utrpěla jen lehká zranění.

     Situace tímto ale bohužel neskončila, protože autobus následně narazil do sloupu elektrického vedení, přerazil ho a začal couvat. Řidič stále nereagoval, a tak se volantu ujal Matyáš, přičemž ho stočil tak, aby autobus sjel ke kraji. Zde se konečně zastavil, a to příhodně o autobusovou zastávku.

     Poté se Matyáš Diba snažil řidiče autobusu vyprostit z kabiny, sám na to ale nestačil. Otevřel mechanicky dveře a zvenku přispěchali na pomoc dva další muži. Následně šel otevřít i zadní dveře, aby z autobusu mohli vystoupit otřesení cestující.
     "Všechno se seběhlo strašně rychle. Pomohl jsem jedné paní ven a pak už jen seděl a čekal. Byl jsem z toho takový vykulený,” přiznal Matyáš.

     "Pan Diba svou všímavostí a pohotovou reakcí zabránil závažnějším následkům dopravní nehody. Zaslouží si velké poděkování, protože díky němu nedošlo k tragédii,” uvedl Karel Machulda, ředitel Městského ředitelství policie Plzeň s tím, že ne vždy končí podobné situace šťastně. "Záchrana je obzvláště obdivuhodná i s ohledem na to, že si mladík s čerstvým řidičákem v kapse musel rovnou „troufnout“ na řízení autobusu. Situaci zvládl opravdu bravurně,“ přidal Václav Kouba, vedoucí odboru služby dopravní policie KŘP Plzeňského kraje.

     "Oceňuji pohotovost pana Matyáše Diby, který si všiml neobvyklého chování řidiče a především se v takto složité situaci rozhodl jednat. Po delší době můžeme znovu i mezi náctiletými ocenit někoho, kdo věnoval pozornost svému okolí a byl ochotný pomoci druhým v nouzi,” uzavřel Jan Marek, ředitel projektu Gentleman silnic.


 O výše uvedené události jsme tehdy informovali přímo z místa:

Střet auta s autobusem, na místě více zraněných

     V úterý 27. prosince v podvečer kolem půl sedmé došlo ve Šťáhlavech ke střetu autobusu a osobního vozu značky VW Sharan. Z místa bylo hlášeno více zraněných, takže k nehodě vyjelo větší množství záchranných složek. Ještě před jejich příjezdem záchranné práce na místě řídil velitel hasičů ze Staňkova, který jel náhodou kolem.


     Hasiči na místo vyslali čtyři jednotky s osmi zásahovými vozy, evakuační autobus a záchranáři několik sanitek, vozy s lékaři a inspektora provozu.

     Podle prvotních informací přímo z místa by na místě mělo být asi pět zraněných včetně dítěte ze Sharanu. Dle všeho řidič autobusu jedoucího na Sedlec měl zdravotní indispozici, částečně ztratil vědomí, narazil do protijedoucího VW Sharan a následně i do sloupu veřejného osvětlení.
     Poté autobus začal vlastní vahou couvat ze svahu, ale k volantu měl přiskočit pohotový mladý cestující, který strhl řízení a tím se autobus zastavil o zeď. 

     "Z místa dopravní nehody transportujeme celkem pět lidí. Muže narozeného v roce 1983 se zdravotní indispozicí a bez zranění na Urgentní příjem Fakultní nemocnice Plzeň. Dále transportujeme ženu narozenou v roce 2000 a muže narozeného v roce 1986 s lehkými zraněními do Fakultní nemocnice Plzeň Bory. Ženu narozenou v roce 1956 pak s lehkým zraněním na Urgentní příjem Fakultní nemocnice Plzeň. Zhruba roční dítě pak vezeme k vyšetření na Urgentní příjem Fakultní nemocnice Plzeň,uvedli nám tehdy záchranáři.

      Při nehodě došlo k poškození sloupu elektrického vedení, v části obce je přerušen přívod proudu a na místě již pracují pracovníci ČEZu

      Evakuační autobus hasičů, který dorazil ze stanice Košutka, odvezl nezraněné cestující do Plzně. Dětem z auta pak hasiči nezapomněli věnovat hračky dráčky Hasíky, které výborně pomáhají u dětí mírnit stres z prožité nehody.


 

Mraknet

Společnost zaměřená na montáž, servis a poskytování internetového připojení vč. mnoha dalších služeb jako je telefon, televize, kamerové systémy, servery. Prioritou společnosti je kvalita a špičková péče o zákazníka.