Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

Velmi vážná nehoda sanitky přepravující pacienta

Z převrácené sanitky museli zaklíněného řidiče vyprostit hasiči

13. srpna 2020 00:55 , aktualizace 00:55

Hasiči Nehody Záchranáři

     Veliké štěstí měl toto úterý po jedné hodině odpoledne řidič i pacient v převozové sanitce, která havarovala nedaleko Soběsuk v zatáčce na silnici na Neurazy. Řidič totiž podle všeho na mokru nezvládl řízení při průjezdu pravotočivou zatáčkou, sanitka dostala smyk, vyletěla z vozovky a převrátila se. Vozidlo navíc skončilo na boku pod úrovní silnice a podvozkem k ní, takže pro vozidla jedoucí ze Soběsuk, bylo téměř neviditelné.

       Naštěstí touto trasou projížděl Josef Šiler, kaskadér, testovací jezdec, instruktor a majitel motoškoly, který má od mládí přezdívku Pepa Sršeň. "Jel jsem zrovna z práce a když jsem tou zatáčkou projížděl, všiml jsem si stop po smyku auta končících na krajnici. Žádné auto sem neviděl, ale když jsem ze zatáčky vyjel, nedalo mi to a podíval sem se do zrcátka. Až v tu chvíli jsem tu ještě svítící sanitku na boku viděl pod svahem, takže jsem okamžitě zastavil, zacouval k ní a běžel zjistit co se stalo," popsal nám Pepa a pokračoval: "První co jsem viděl byl řidič v bezvědomí, takže jsem hned volal přes aplikaci Záchranka pomoc. Při tom jsem se podíval ještě dozadu, kde byl další člověk, ten ale komunikoval a byl v pořádku. S operátorkou tísňové linky jsem tedy řešil, jak zabezpečit řidiče a ona zároveň na mou přesnou polohu vysílala záchranné složky."
     Pepa nám popsal, že chvíli po něm na místě zastavil ještě německý řidič, se kterým se jim podařilo otevřít dveře sanitky a dokonce probrat řidiče, který s nimi začal komunikovat, z vozu se jim ho ale dostat nepodařilo.
     "Byl to obrovskej chlap a nohy měl zkroucené pod přístrojovou deskou, nemohli jsme s ním hnout, tak jsme s ním mluvili, aby znovu neomdlel. Pak dorazily záchranné složky a začaly se o něj perfektně starat," popisoval dál Pepa. 

     Pro vyproštění řidiče museli hasiči vyříznout čelní sklo dodávky a poté se ho již mohli ujmout záchranáři ze Zdravotnické záchranné služby a Letecké záchranné služby, jejichž vozy a vrtulník na místo v krátké době dorazil.   
     "V úterý sedmnáct minut po třinácté hodině byla posádka Kryštofa 07 vyzvána k zásahu na Jižní Plzeňsko k převrácené převozové sanitě. Letečtí zdravotníci z místa nehody transportovali zraněného řidiče do Fakultní Plzeň. 
     Děkujeme za spolupráci kolegům z pozemních zdravotnických posádek, hasičům a svědkovi. I díky jemu mohl být pacient v krátké době od nehody vyšetřen v nemocnici," popsali zásah letečtí záchranáři.

     "Devětatřicetiletý muž utrpěl pohmožděniny hrudníku a byl leteckou cestou transportován na akutní zónu fakultní nemocnice," doplnila tisková mluvčí záchranářů s tím, že pacient, kterého sanita převážela z vyšetření naštěstí zranění neutrpěl a byl předán po kontrole lékařem předán do jiného převozového sanitního vozu, kterým byl transportován domů.

     Pochvalami ale nešetřil ani Pepa Sršeň: "Aplikace záchranka fungovala skvěle, nemusel jsem se zdržovat popisováním polohy. Záchranné složky tam tak byly během pár minut a na místě předvedli všichni naprosto perfektní zásah."

     Za redakci všem zasahujícím, ale samozřejmě i Pepovi a německému řidiči, gratulujeme k vynikající práci.      

Video: Pepa Sršeň

 


Autosalon Dajbych

Plzeňský specialista na terénní vozy a jejich úpravy. Značky Toyota, INEOS Grenadier a Isuzu. Prodej off-road příslušenství ARB. Náš tým má největší zkušenosti v ČR, terénním vozům rozumíme a umíme je upravit přímo na míru pro nadšence, firmy i složky IZS. Jsme profesionálové ve 4x4.