Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto

Pes v autě - rozbít okno ano či ne?

Kde je hranice? V rozpáleném autě může zvířeti hrozit i smrt, vás ale mohou zase trestně stíhat.

25. června 2019 16:37 , aktualizace 17:06

Právo Speciály

Partner článku – Advokátní kancelář CINK a partneři

     Stejně jako každý rok s příchodem léta přichází i téma psů zavřených v autě během těchto horkých dnů, kdy teplota uvnitř auta může dosáhnout až 70 stupňů. Co dělat, když takto trpícího psa uvidíte?

Rozbít okénko?

     I letos se na jedné diskusní skupině na sociální síti objevil příspěvek o pejskovi zavřeném v autě před jedním z obchodních center v Plzni. Jak už bývá na internetu zvykem, okamžitě se našli jedinci, kteří radili bez váhání rozbít okénko.
     Otázkou ale zůstává, zda za Vás pak tito "poradci" zaplatí i vzniklou škodu a náklady na právníka, protože pravděpodobně okénko budete muset zaplatit ze svého a pokud navíc škoda přesáhne 5000 korun, tak Vám hrozí i trestní stíhání. „V případě, že škoda na poškozené věci přesáhne pět tisíc korun, jedná se již o trestný čin poškozování cizí věci a za ten hrozí pachateli až rok odnětí svobody, zákaz činnosti či propadnutí věci,“ uvedla k tomuto řešení již před lety tisková mluvčí policie Ivana Nguyenová. 

Policisté radí

    Policisté proto radí všem, kteří si všimnou během horkého léta, že je v autě zavřený pes, aby se nejdříve pokusili dopátrat majitele vozu, v obchodním centru například nechat vyhlásit značku vozu, jeho barvu a státní poznávací značku a nebo volali na linku 156 nebo 158.
     Hlídka na místo dorazí během pár minut a sama posoudí co dál dělat.

Právník radí

     ...zda můžeme rozbít okénko a poškodit tak vozidlo za účelem záchrany psa jsme se zeptali advokáta Mgr. Ing. Pavla Cinka z advokátní kanceláře CINK a partneři, který nám k uvedenému sdělil:

     V případě, že se pes nachází ve vozidle je možno přistoupit k záchraně psa rozbitím okénka pouze v případě naplnění podmínek tzv. krajní nouze dle §28 občanského zákoníku, jinak bychom odpovídali majiteli za škodu tímto jednáním vzniklou (Kdo odvrací od sebe nebo od jiného přímo hrozící nebezpečí újmy, není povinen k náhradě újmy tím způsobené, nebylo-li za daných okolností možné odvrátit nebezpečí jinak nebo nezpůsobí-li následek zjevně stejně závažný nebo ještě závažnější než újma, která hrozila...).
     V daném případě tedy musí zvířeti v autě hrozit bezprostřední nebezpečí. Nestačí tedy, že je pes v autě, musí reálně hrozit, že je tímto pobytem bezprostředně ohrožován, např nepřiměřenou teplotou, nedostatkem vody a toto nebezpečí není možno odvrátit jinak, například zkontaktováním majitele, otevřením auta pokud není zamčené nebo přivoláním policie.
     Také musím dodržet zásadu přiměřenosti, tedy minimalizovat zásah do vozidla a nepůsobit škodu větší než tu, která je nezbytně nutná k osvobození zvířete.
     Za dodržení těchto podmínek mám za to, že takovýto postup je přípustný a bude patrně posuzován dle výše uvedeného ustanovení zákona o krajní nouzi.
     V každém případě však doporučuji tento postup volit až v případě, že situaci opravdu nelze řešit jinak a pokud již k uvedenému jednání došlo, doporučuji si zajistit svědky ohledně případného prokazování, že byly podmínky pro užití krajní nouze splněny.

Stíhání řidiče vozidla

     Právník doporučuje současně s uvedeným postupem rovněž kontaktovat policii, neboť pakliže došlo ze strany majitele vozidla k takovémuto ohrožení zvířete, je zde namístě rovněž zabývat se tím, zda ze strany majitele vozidla nedošlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu týrání zvířete, za které může být uložen i trest odnětí svobody v trvání až 2 let.

Veterinář radí

    V případě, že přistoupíte k rozbití okénka a z auta vytáhnete přehřátého psa, v žádném ho nepolívejte studenou vodou, mohla by způsobit šok. Chlaďte ho nejprve ručníky namočenými nejlépe ve vlažné vodě a poskytněte mu vodu na pití.

19letá řidička nechala grilovat psa v autě na slunci

19letá řidička nechala grilovat psa v autě na slunci

25. 06. 2019, 15:08, aktualizace 25. 06. 2019, 16:52

Situace byla kritická, zvíře již kolabovalo a bez pomoci by nepřežilo


Advokátní kancelář CINK a partneři

Advokáti sídlící v centru Plzně specializující se mj. na rodinné právo, trestní právo, občanské právo a řadu dalších oblastí. Rádi Vám poradíme s řešením Vašeho problému, připravíme či zkontrolujeme dokumenty, zastoupíme Vás v soudních sporech či řízeních před správními orgány.