Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

Zrůdný byznys s umírajícími štěňaty

Do článku doplněno video z kamer zásahové jednotky

29. září 2022 15:02 , aktualizace 15:02

Podvodníci Zadržení pachatele Zvířata

Partner článku – Alfa Tactical

     Mnoho našich čtenářů si zajisté pamatuje několik případů, kdy zájemce o štěně zvíře zakoupil na parkovišti či například před obchodním domem a ono do pár dní zemřelo. O těchto případech jsme opakovaně informovali a slíbili vám, že případ budeme dál sledovat.

     Vše začalo v březnu, kdy policisté z Berouna přijali oznámení ženy, která přes internetový portál zakoupila a v Plzni převzala štěně křížence za deset tisíc korun, avšak po několika dnech přes veškerou péči veterináře muselo štěně podstoupit eutanázii kvůli špatnému zdravotnímu stavu.

     Časem přicházela další obdobná oznámení z různých míst naší republiky a šlo vždy o stejný scénář, kdy štěně umírá do několika dní. Případ, respektive celou sérii případů, si tedy převzali kriminalisté a intenzivně pracovali na jeho objasnění.


     "V rámci prověřování kriminalisté shromažďovali a vyhodnocovali získané informace i prováděli výslechy poškozených. Díky výborné operativně pátrací činnosti kriminalistů byla zmapována organizována činnost skupiny podezřelých. Na základě předchozího souhlasu státní zástupkyně bylo zadrženo devět osob a byly provedeny domovní prohlídky," uvedla nám mluvčí policie. 
     Samotné realizace, tedy zadržení pachatelů na různých místech ve stejný okamžik, se účastnilo v úterý 20. září velmi brzy ráno několik desítek kriminalistů, členů pořádkové a zásahové jednotky i policistů z obvodních oddělení. Zatýkání a domovní prohlídky proběhly v domech číslo 136 a 184 na Klatovské třídě v Plzni, v Tylově 53 v Plzni, ale také v Kaznějově a na dalších místech.
     O realizaci případu jste na žádost kriminalistů neinformovali dříve, abychom nemařili vyšetřování.

     "V těchto dnech zahájili kriminalisté trestní stíhání devíti osob, pěti mužů ve věku 46 let, 31 let, 22 let, 24 let a 49 let, čtyř žen ve věku 49 let, 24 let, 21 let a 22 let, které byly obviněny ze spáchání zločinu chov zvířat v nevhodných podmínkách v jednočinném souběhu s přečinem neoprávněné podnikání. Tři muži byli navíc obviněni z trestného činu týrání zvířat," pokračovala mluvčí.

Co vlastně pachatelé se psy prováděli?

     Skupina těchto lidí na různých místech Plzeňského kraje, ale i v Berouně, Praze nebo na Slovensku opatřovala štěňata psů různých ras i kříženců. Obvinění odebírali zvířata ve věku nižším než 50 dnů po narození, což je podle zákona na ochranu zvířat proti týrání minimální doba stanovená k odběru štěňat.
     Obvinění odebírali štěňata z chovů i přesto, že věděli či byli minimálně srozuměni s tím, že životní a hygienické podmínky chovu nejsou vyhovující, neboť štěňata byla již v době odběru celkově zanedbaná, ve špatné krmné kondici, bez řádného očkování a odčervení, což mělo za následek to, že měla zdravotní problémy.

     Psům obvinění neposkytli řádnou chovatelskou ani veterinární péči a dále je nabízeli k prodeji na inzertním portálu, kde uváděli nepravdivé informace o jejich rase, původu, stáří, provedeném očkování či zdravotním stavu. V některých případech pro upoutání zájmu doplňovali inzeráty fotografiemi jiných než nabízených štěňat a před samotným předáním štěňat je zušlechťovali koupelemi, nakrmením či učesáním.

      Pachatelé neměli naprosto žádné zábrany. Psy, které se jim nepodařilo prodat, buď odložili či vyhodili do trávy nebo do kontejneru na odpad s vědomím toho, že tito psi jsou nemocní a že za značného utrpění uhynou.   

Kolik zvířat prodali?

     Uskutečnili nejméně 34 prodejů štěňat rasy havanský psík, pomeranian, trpasličí pinč, zlatý retrívr, yorkshire, labrador, border kolie, stafordšírský bulteriér, francouzský buldok či jezevčík. Zvířata prodávali zájemcům za několikanásobně vyšší částky, než byla pořizovací cena a zcela odporující reálné hodnotě prodávaných zvířat.
     Peníze inkasovali v hotovosti a získali částku nejméně 355 tisíc korun. 

     Zvířata, která se jim nepodařilo obratem prodat, přechovávali v nevyhovujících životních a hygienických podmínkách. To vedlo k prohlubování již tak špatného zdravotního stavu zvířat a následkem nákazy parvavirózou uhynulo či muselo být utraceno nejméně 18 štěňat. 

Pachatelé jsou obviněni, bohužel ale na svobodě

     Kriminalisté spolu se spisovým materiálem státnímu zástupci doručili podnět k návrhu na vzetí obviněných do vazby. Soudce shledal důvody vazby, avšak ta byla nahrazena zárukou a písemných slibem obviněných, že povedou řádný život a nedopustí se žádné trestné činnosti.
     Obvinění byli proto propuštěni na svobodu. Hrozí jim trest odnětí svobody na pět až deset let. 


 



 


Alfa Tactical

Specializovaný obchod a e-shop se zbraněmi, vojenským a outdoor vybavením. Máme široký výběr zbraní, střeliva, army, outdoor vybavení za skvělé ceny. Nabízíme slevy pro registrované zákazníky, ozbrojené složky, IZS, AZ a členy vybraných spolků. Nakoupíte u nás online nebo v prodejně na Doubravce.