Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Video

Jak prožít Silvestr bezpečně

Odborník na pyrotechniku i policisté radí jak bez úrazu oslavit Nový rok

29. prosince 2018 00:16 , aktualizace 00:16

Alkohol

Partner článku – Alfa Tactical


     Konec roku již tradičně provázejí bouřlivé oslavy Silvestra a nejrůznější ohňostroje, přičemž zábavní pyrotechnika se stala u některých lidí oblíbenou součástí této zábavy.
     To samozřejmě přináší i jistá nebezpečí a i k zábavě je třeba přistupovat s opatrností a zodpovědností. Také je třeba si uvědomit, že v Plzni i o silvestrovské noci platí tzv. noční klid, a ačkoli je v tento den jeho porušování všeobecně tolerováno, měli by lidé k ostatním přistupovat i s jistou ohleduplností.
     K tématu bezpečnost zábavní pyrotechniky jsme o rozhovor požádali tvůrce většiny plzeňských ohňostrojů pana Kincla z firmy Laki, který se na základních pravidlech shodl s doporučením policie.

Kde a jak nakoupit zábavní pyrotechniku a jak s ní bezpečně manipulovat? 

     Na trhu je v současné době nabízena široká škála nejrůznější druhů pyrotechniky a prodej i nákup pyrotechnických předmětů pro zábavné účely, které při dodržování návodu k používání neohrozí výbuchem bezpečnost osob i majetku, mají svá přísná pravidla.
     Zásadně je třeba u těchto výrobků dodržovat návod na obalu, který by měl být uvedený v českém jazyce a kde je zřejmý způsob i místo  odpalování, tj. použití.
     Výrobek musí být označen zkušební značkou a klasifikační třídou, do které jsou pyrotechnické předměty zařazeny podle stupně jejich nebezpečnosti. Nesmí chybět ani údaj o době použitelnosti.
     Prodej pyrotechnických  výrobků ověřených na území EU podléhá věkovému omezení? Tyto výrobky jsou označeny značkou CE a číslem úřadu. 

Pyrotechnické výrobky uvedené na trh se nesmí dodávat ani jinak poskytovat osobám, které nedosáhly níže uvedené věkové hranice:

  • 15 let, pokud jde o zábavní pyrotechniku kategorie 1
  • 18 let, pokud jde o zábavní pyrotechniku kategorie 2
  • 21 let, pokud jde o zábavní pyrotechniku kategorie 3 a ostatní pyrotechnické výrobky kategorie  P1 nebo divadelní pyrotechniku kategorie T1
  • Pro kategorie 4, P2 a T2 je vyžadována odborná způsobilost odpalovače ohňostrojů. Tyto výrobky by neměly být volně dostupné!

      Při nákupu je třeba se zaměřit zejména na kvalitu nabízeného zboží. Předměty nesmí být poškozené, prohnuté, ani navlhlé. Pozor také při nákupu za podezřele nízkou prodejní cenu. Nákup zábavné pyrotechniky je nejlépe provádět u autorizovaných prodejců. Tam je také záruka, že zboží, ještě než se dostane ke kupujícímu, je správně uloženo.
      Z důvodu používání bezpečné zábavné pyrotechniky, pokud je dodržen návod k použití, nemá již veřejnost, zejména mládež, potřebu vyrábět různé třaskavé směsi, které měly za následek těžké újmy na zdraví. Stejně tak je vyloženým hazardem si zahrávat při oslavách Nového roku s vojenským materiálem.
     Nejeden těžký úraz způsobilo i to, že pokud pyrotechnický předmět pro zábavné účely neexploduje, je bezpodmínečně nutné jej nechat 4-5 hodin bez povšimnutí (např. zahrabat do sněhu), nezkoumat, proč exploze nenastala.
     Další oblíbenou zábavou je spojování dvou a více různých druhů raket, ohňů či gejzírů, s cílem dosáhnout většího světelného nebo zvukového efektu. Opak je pravdou. Odpálí se pouze jeden předmět a ostatní se znehodnotí bez žádaného efektu.
     Velkou pozornost je třeba věnovat zejména dětem, neboť jsou to bytosti velice zvídavé a vše co se třpytí, bliká a vydává všelijaké zvuky je přitahuje jako magnet!

Alkohol a další nástrahy silvestrovské noci

    Oslavy Nového roku jsou také spojeny se zvýšenou konzumací alkoholu a nebezpečími z ní vyplývajícími. Každý rok všechny záchranné složky vyjíždějí k velkému počtu nehod, úrazů, ale i rvaček.
    Poslední silvestrovskou noc v Plzeňském kraji vyjížděli policisté ke 175 událostem, z nichž se ve 27 případech jednalo o napadení. Záchranáři vyjížděli k 129 případům.
    Výpis několika z těchto případů jsme přinesli v článku:

Popálený obličej, hlava rozbitá kladivem i smyšlené napadení pálkou

Popálený obličej, hlava rozbitá kladivem i smyšlené napadení pálkou

01. 01. 2018, 11:40, aktualizace 01. 01. 2018, 15:07

Silvestrovská noc byla opět náročná

Foto ilustrační
   

Alfa Tactical

Specializovaný obchod a e-shop se zbraněmi, vojenským a outdoor vybavením. Máme široký výběr zbraní, střeliva, army, outdoor vybavení za skvělé ceny. Nabízíme slevy pro registrované zákazníky, ozbrojené složky, IZS, AZ a členy vybraných spolků. Nakoupíte u nás online nebo v prodejně na Doubravce.