Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách

Varování policie

Lidé se stále stávají oběťmi podvodníků

Autor: Karel Aleš úterý 27. února 13:04 , aktualizace 13:05

Podvodníci Policie


     Policisté napříč celým Plzeňským krajem během uplynulých pár dní přijali množství oznámení o podvodech v online prostředí, a to navzdory neustálým varováním a upozorněním, aby lidé byli obezřetní, nestali se oběťmi podvodníků a nepřišli o své úspory.

Zde jsou případy z posledních dnů:

Podvodník neuspěl
     Ženu kontaktoval údajný pracovník bankovní společnosti, který ji informoval o tom, že byl její občanský průkaz zneužit k uzavření smlouvy o půjčce. Podle pokynů bankéře měla žena vybrat v bankomatu finanční hotovost 68 tisíc korun a vložit ji do bitcoinmatu. To naštěstí neudělala a celou věc oznámila na policii.

Podvodník uspěl
     Další žena již bohužel tak duchapřítomná nebyla. Také jí telefonoval údajný bankéř, že byl její účet napaden, a že pokud chce své peníze ochránit, musí finanční prostředky odeslat na „chráněný bankovní účet“. Po ukončení telefonního hovoru jí prý budou peníze zaslány zpět. Na základě těchto pokynů žena převedla téměř 120 tisíc korun. O peníze tak pochopitelně přišla.

Podvodník uspěl
     Prakticky identický scénář se opakoval u další ženy. Také jí telefonoval bankéř a také jí sdělil, že peníze musí neprodleně přeposlat na bankéřem uvedený "bezpečný účet“. I tato naivní žena naletěla a přišla tak o 130 tisíc korun. 

Podvodník uspěl
     Jiný údajný bankéř během telefonátu informoval další ženu o napadení bankovního účtu virem a o nutnosti převedení peněz na jiné účty. Žena tak v několika transakcích převedla částku 300 tisíc korun. Když měla udělat další transakci na 50 tisíc korun, došlo k výpadku telefonního hovoru. Žena volala zpět a zjistila, že telefonní číslo bankéře neexistuje. Pojala tak podezření, že se stala obětí podvodu, kontaktovala svoji banku a účet pak se skutečnou bankéřkou zablokovala.

Podvodník uspěl
     Další ženu již vloni oslovil neznámý muž s nabídkou na zhodnocení investic. Žena si tehdy založila profil a vložila tam částku 230 dolarů. Nyní si vzpomněla, že by tam již nějaké investice mohla mít, a tak se k profilu připojila. Nato byla kontaktována „svým manažerem“, který jí dal pokyny, jak provizi získat. Odeslat na různé bankovní účty dolary, které v přepočtu činily 320 tisíc korun, což žena učinila. Provizi pochopitelně žádnou nezískala a o investované peníze přišla.

Podvodník uspěl
     K dalšímu podvodu došlo, když žena inzerovala na internetovém portálu k prodeji obraz. Na její inzerát reagovala neznámá osoba a měla o obraz zájem. Zaslala prodávající odkaz, po jehož otevření se objevila webová stránka, která vypadala jako oficiální stránka přepravní společnosti. Podvedená žena tam pak zadala číslo své platební karty, platnost a CVV kód. Poté byla přesměrovaná na stránku, která vypadala jako stránka pro přihlašování do internetového bankovnictví. Tam se poškozená neúspěšně pokusila přihlásit zadáním uživatelského jména a hesla, čímž však odeslala přihlašovací údaje podvodníkovi a zpřístupnila mu tak své internetové bankovnictví. Ten pak z jejího bankovního účtu zadal několik platebních příkazů a žena přišla o téměř 30 tisíc korun.

Podvodník uspěl
     Další žena si dopisovala přes sociální síť s podvodníkem, který z ní pod záminkou koupě letenek a společné dovolené či zaplacení právních služeb a poplatků vylákal více než milion korun, které žena poslala na různé bankovní účty.

Podvodník neuspěl
     Dalším vydíraným byl muž, který byl na sociální síti prostřednictvím komunikační aplikace osloven neznámou ženou. Po několika hodinách dopisování žena započala videohovor bez zvuku, ve kterém předváděla striptýz včetně svého uspokojování, a přes zprávy muže vyzývala k tomu, aby se sám svlékl a ukázal své obnažené tělo. To udělal. Vtom videohovor žena ukončila a poslala muži zprávu s jeho intimními fotografiemi, které během videohovoru pořídila. Chtěla po něm částku 75 tisíc korun, jinak že fotky uveřejní na sociálních sítích. Muž však peníze neposlal a vše ohlásil policii.

Podvodník uspěl
     V některých případech může na sociálních sítích docházet také k vydírání. Neznámý pachatel vystupující pod profilem ženy při komunikaci pod záminkou výkladu osudu z karet a poté pod pohrůžkami násilí a smrtí, pokud neprovede požadované platby nebo pokud věc oznámí na policii, z poškozené ženy vylákal odeslání 65 tisíc korun. Požadoval i další platby, ale ty již žena neposlala, komunikaci zablokovala a věc oznámila.

Opakované varování policie

    V souvislosti s těmito případy policie znovu apeluje na lidi, aby byli obezřetní a chránili svoje finanční prostředky. Stačí si prostě jen pamatovat, že vaše banka vás nikdy nebude nutit:

  • Převádět vaše peníze na jiné „bezpečné účty“
  • Stahovat programy na vzdálený přístup
  • Vkládat hotovost do vkladomatů na virtuální měny
  • Předávat peníze zástupci banky někde na ulici
  • Sdělovat citlivé údaje z platební karty a PIN

     Jen v roce 2023 zaznamenala policie skoro 900 nahlášených případů výše uvedených podvodů. Průměrná škoda zde dosahuje takřka 300.000 Kč a nejvyšší škoda přesahuje 5.000.000 Kč.

     Tyto útoky jsou zaměřeny na všechny věkové kategorie. Průměrný ročník narození oběti je 1976.

Foto ilustrační


Mraknet

Společnost zaměřená na montáž, servis a poskytování internetového připojení vč. mnoha dalších služeb jako je telefon, televize, kamerové systémy, servery. Prioritou společnosti je kvalita a špičková péče o zákazníka.