Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto

Zloději, zloději, ve dne v noci chodějí

Seniorce vyrvali kabelku, vykradené domy v Doubravce, vloupání do školní jídelny, vykradená auta či uřezané katalyzátory na Lochotíně a mnoho dalšího

18. ledna 2022 11:39 , aktualizace 12:10

Krádež Vloupání Zadržení pachatele

     V Plzni, jako v každém jiném velkém městě, stále dochází k velkému množství krádeží všech druhů. Jde tedy o krádeže prosté, krádeže opakované, krádeže vloupáním ať do objektů či do vozidel, krádeže na osobě a další. Jde o nejrozšířenější trestnou činnost, která stále zaměstnává velké množství policistů.
     Nejčastější jsou samozřejmě krádeže v obchodech, ale v této době se například na Doubravce a v jejím okolí rapidně zvýšil počet vloupání do domů, kdy během jednoho týdne měli policisté nahlášené dokonce tři vykradené domy najednou. Dále velmi stoupá počet krádeží katalyzátorů z vozidel, který se rozmáhá například na Lochotíně.

      Pro představu přinášíme několik případů, které plzeňští policisté za posledních několik týdnů řeší. Jedná se ale o pouhý zlomek celkového počtu.

Seniorce vytrhl kabelku z ruky

    Policisté se zabývají případem krádeže na osobě, ke kterému došlo v Plzni včera ráno. Dosud neznámý pachatel přistoupil seniorce ve chvíli, kdy procházela ulicí Krejčíkova a z levé ruky jí vytrhl koženou kabelku, ve které měla mimo jiné peněženku s doklady a finanční hotovostí.
    Zloděj se dal okamžitě na útěk přičemž si z ukradené kabelky vyndal peněženku, kterou si ponechal, a kabelku zahodil.
    Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádež a po pachateli intenzivně pátrají. Pokud bude dopaden, hrozí mu v případě prokázání viny až dva roky odnětí svobody. 

Krádeže katalyzátorů

    Policisté na území města Plzně také evidují vzrůstající počet krádeží katalyzátorů ze zaparkovaných vozidel, který se rozmáhá například na Lochotíně. Pachatelé při krádežích používají různé techniky vyjmutí této součástky z vozů.
    V posledních dnech byly krádeže katalyzátorů hlášeny například z ulic Tachovská, Kaznějovská, Sokolovská, Kralovická a Manětínská.

Měď, převodový olej i mazivo

      Dosud neznámý zloděj se v uplynulém víkendu vloupal do jednoho z plzeňských skladů nedaleko centra města a odcizil sto kilogramů měděného kovového odpadu, několik kusů plastického maziva a převodový olej. Celková škoda přesáhla částku 14 tisíc korun. Policisté z obvodního oddělení Plzeň-střed na místě zajistili veškeré stopy a pořídili fotodokumentaci. Ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádež a případem se zabývají. 

Krádež lešení

    Dosud neznámý pachatel přelezl o posledním víkendu oplocení pozemku s právě probíhající výstavbou rodinného domu v Dýšině a z přízemí hrubé stavby odcizil volně odložené hliníkové lešení. Poškozenému majiteli způsobil škodu ve výši téměř osmdesáti tisíc korun.
    Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádež a případem se nadále zabývají. 

Parfémy a alkohol

     Třicetiletý cizinec zdržující se v Plzni se zřejmě rozhodl si trochu přilepšit a 14. prosince navštívil několik obchodních center v Plzni, odkud postupně nakradl zboží za dvacet tisíc korun.
      Díky operativní činnosti, místní a osobní znalosti plzeňských policistů a kamerovým záznamům se zloděje podařilo brzy vypátrat a obvinit z trestného činu krádež. V případě prokázání viny mu hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

Recidivista rád sladké

      V neděli 16. ledna si pracovník ostrahy jedné z prodejen potravin v Plzni všiml staršího muže, který si do kapes nacpal přes tři desítky čokolád a pokusil se z prodejny odejít bez placení. Strážný muže zajistil a předal přivolaným policistům, kteří zjistili, že se jedná o známého recidivistu, který koncem července opustil brány vězení, kde si odpykával trest za předchozí majetkovou trestnou činnost.
     Nyní mu v případě prokázání viny hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

Vloupání do rodinného domu a do školní jídelny

     V noci ze čtvrtka na pátek 14. ledna neznámý pachatel násilím vnikl oknem do kanceláře školní jídelny v Plzni na Doubravce, kterou prohledal. Zřejmě ho zde nic nezaujalo a s nepořízenou objekt opustil.

     Tu samou noc neznámý zloděj na Doubravce vnikl i do rodinného domu, kde se nejprve vloupal do sklepa a když zde nenašel nic zajímavého, poškodil okno verandy i vstupní dveře domu a vnikl do jeho interiéru. Odtud si odnesl zejména starožitnosti a další věci za více jak osmdesát tisíc korun. Zároveň způsobil hmotnou škodu poškozením zabezpečeného domu za více jak dvacet tisíc korun. 

     Policisté se jednotlivými případy intenzivně zabývají, zjišťují a prověřují získané poznatky, místa činů řádně zadokumentovali, ohledali, zajistili maximálně možný počet stop a po pachateli či pachatelích a odcizených věcech dále pátrají. 

Další vloupání v Doubravce a okolí 

      Mezi pondělím 10. ledna a středou 12. ledna došlo k vloupání do jednoho z domů v Újezdu, kde podle tiskové mluvčí policie zloděj po vloupání odcizil finanční hotovost sedmdesát tisíc korun, ale i další cennosti, jako například šperky. Celkově zde zloděj na odcizených věcech a poškozením při vniknutí způsobil škodu přes sto třicet tisíc korun.

      K dalšímu případu došlo podle mluvčí policie v noci úterý na středu 12. ledna v obci Dýšina. Zde zloděj z garáže a interiéru rodinného domu odcizil několik kusů různého elektronářadí, přičemž poškozenému způsobil celkovou hmotnou škodu za přibližně třináct tisíc korun.

     Jednotlivými případy se policisté intenzivně zabývají, provádí prověřování získaných poznatků a po pachateli či pachatelích i odcizených věcech dále pátrají.

Kradl pivo a olivy

     Další krádež v potravinách má na svědomí opět recidivista, tentokrát třiatřicetiletý. Ten byl v minulém týdnu přistižen pracovníkem ostrahy plzeňského supermarketu, když odcizil šest plechovek piva a dvě plechovky oliv. Pivo si uschoval do přineseného batohu, plechovky s olivami si uložil do kapes u bundy a prodejnu chtěl opustit, aniž by za zboží zaplatil.
     Zastavil ho ale pracovník ostrahy, který na místo zavolal policisty. Ti následnou lustrací zjistili, že zloděj je recidivista, a že byl již v minulosti za majetkovou trestnou činnost pravomocně odsouzen. Nyní mu v případě prokázání viny hrozí až tři roky za mřížemi. 

Využil příležitosti

     Nepříjemné překvapení čekalo pětašedesátiletého muže, který v pátek 3. prosince odpoledne při nákupu zapomněl na parkovišti nákupního centra v Plzni své auto neuzamčené. Neznámý zloděj využil příležitosti a z nezajištěného vozu odcizil pánskou příruční tašku s mobilním telefonem a peněženkou s doklady, platební kartou i finanční hotovostí.
     Policisté následně zjistili, že se v době od 3. do 18. prosince neznámý pachatel opakovaně pokusil odcizenou platební kartou učinit bezhotovostní platby v obchodech po Plzni, které ale díky včasné blokaci karty nebyly provedeny.
     Policisté se trestním případem dále zabývají a po pachateli pátrají. 

Ze suterénu domu zmizely dvě kola

     V době mezi 10. prosincem a 13. lednem došlo v ulici Elišky Krásnohorské v Plzni ke krádeži dvou pánských jízdních kol ze suterénu panelového domu. Neznámý pachatel překonal uzamčené dveře do kočárkárny, odkud odcizil dvě uskladněná kola a majitelům tak způsobil škodu ve výši přibližně šestadvacet tisíc korun.
     Policisté ve věci provádí úkony trestního řízení, prověřují získané poznatky a po pachateli a odcizených kolech dále pátrají. V případě dopadení pachatele mu může v pravomocném rozhodnutí hrozit až dvouletý trest odnětí svobody.

Zloděj si chtěl nejspíš postavit dopravní hřiště

     V noci z úterý na středu 12. ledna přelezl zatím neznámý zloděj plot staveniště v Plzni na Lochotíně a odcizil odsud patnáct převážně zákazových dopravních značek, deset sloupků, třicet šest objímek na sloupky a deset osmadvacetikilových podstavců pod značky. Zloděj způsobil poškozené společnosti škodu přesahující částku osmadvacet tisíc korun.
     Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádež a po pachateli pátrají. Pokud bude dopaden, hrozí mu v případě prokázání viny až dva roky odnětí svobody.

Policisté z oddělení hlídkové služby zadrželi pachatele při krádeži

     Dokonce dvakrát v posledních několika dnech byl v Plzni přímo při činu zadržen nepoučitelný zloděj.
     V prvním případě ho v sobotu 8. ledna přistihla ostraha samoobsluhy Albert v Gerské ulici, když se s taškou naloženou salámy, oříšky a dalším zbožím pokoušel odejít bez zaplacení.
     Přivolaní policisté si zloděje převzali a převezli na obvodní oddělení, po provedení procesních úkonů ale vzhledem k relativně nízké způsobené škodě musel být propuštěn na svobodu.

     Zloděj si však ze zadržení žádné poučení neodnesl a jen o dva dny později, v pondělí 10. ledna začal řádit na Borech, kde se tentokrát zaměřil na zaparkovaná auta. "Z automobilu značky Škoda Octavia odcizil doslova vše, co mu přišlo pod ruku, jako například makový koláč, jablečné pyré nebo gumové pantofle. Při násilném vniknutí do druhého vozidla, tentokrát Fiatu Ducato, odcizil převážně elektronářadí," popsala tisková mluvčí policie.

    Ani tentokrát ale neměl zloděj štěstí a jeho jednání si všiml svědek, který na místo přivolal policii. Policisté z oddělení hlídkové služby na místo dorazili během několika okamžiků a zloděje se jim tak podařilo zadržet právě ve chvíli, kdy se chystal s kořistí vylézt z Fiatu. 
    Následně bylo provedeným testem zjištěno, že je zloděj pod vlivem pervitinu. 

    "Policejní komisař zahájil trestní stíhání čtyřiatřicetiletého muže, kterého obvinil ze spáchání pokračujícího přečinu krádež, a podal státnímu zástupci podnět na podání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby, který soudce akceptoval," doplnila mluvčí policie s tím, že muž byl již v minulosti za majetkovou trestnou činnost pravomocně odsouzen.

Krádež Babetty

     Dosud neznámý pachatel se v dosud přesně nezjištěné době vloupal do jedné z garáží v Plzni na Borech, kde odstranil dva visací zámky a následně odcizil třicet let starý červený motocykl značky Jawa 50 Babetta 210 bez registrační značky, čímž poškozenému majiteli způsobil škodu ve výši několika desítek tisíc korun.
     Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádež a po pachateli pátrají i po odcizeném motocyklu pátrají.

Drogistické zboží prostě cpali do tašky

     Dva dosud neznámí pachatelé navštívili začátkem ledna obchod s drogistickým zbožím a do přinesené sportovní tašky si postupně uschovali patnáct šamponů, několik pracích prášků, krémů, deodorantů a různé druhy dekorativní kosmetiky. Z prodejny následně odešli bez zaplacení, přičemž celková škoda přesáhla částku jedenáct tisíc korun.
     Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádež a případem se zabývají.

Námaha s vloupáním se nevyplatila

     Dosud neznámý pachatel se v noci na středu 12. ledna vloupal do dvou garáží nedaleko centra Plzně, do kterých vnikl násilím, prohledal je, ale uvnitř nenašel nic, co by stálo za ukradení, a tak odešel s prázdnou.
     Policisté se samozřejmě i tak případem začali zabývat, na místě zajistili veškeré stopy, pořídili fotodokumentaci a vše řádně zadokumentovali. Ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádež spáchaného ve stádiu pokusu a po pachateli pátrají.
     Pokud bude dopaden, hrozí mu v případě prokázání viny až dva roky odnětí svobody. 

Recidivista přistižený s voňavkou

     Ve středu 5. ledna 2022 v odpoledních hodinách došlo na ploše prodejny s drogistickým zbožím v Plzni na Slovanech ke krádeži vystaveného parfému. Podle tiskové mluvčí policie si osmatřicetiletý muž do kapsy uschoval vystavenou dámskou vůni za 799 korun uschovat do kapsy bundy a s takto ukrytým zbožím projít přes pokladní zónu, aniž by za zboží zaplatil.
     Následně byl zastaven ostrahou prodejny a na místo byli přivoláni policisté, kteří muže poté, co nepoškozený parfém vrátil, omezili na osobní svobodě a eskortovali do policejní cely.
     Pachatel není v krádežích žádným nováčkem, a proto mu v případě pravomocného rozhodnutí hrozí až tříletý trest odnětí svobody. 

Foto: ilustrační, různé případy krádeží

 



TUEBOR General Service

Ostraha objektů • Služba na akcích • Střežení VIP osob • Pulty centrální ostrahy • Projekty PZTS/EZS • Výjezdová jednotka v Plzni, Rokycanech, Sušici, Klatovech, Domažlicích i Tachově • Poradenská činnost