Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách

Za veterána, kterého nikdy neviděl, dal před dvě stě tisíc

Další člověk naletěl na podvod, o kterém jsme již několikrát psali

15. července 2021 14:27 , aktualizace 14:27

Podvodníci

Partner článku – Advokátní kancelář CINK a partneři

     Další člověk naletěl na podvod, o kterém jsme již několikrát psali. Kriminalisté z oddělení obecné kriminality přijali oznámení o podvodu při prodeji vozidla. "Koncem června muž reagoval na internetovém portálu s nabídkou vozidel ze zahraničí. Neznámý muž nabízel prodej veterána Škoda Felicia rok výroby 1961. Následně probíhala komunikace prostřednictvím e-mailu, kde neznámý pachatel uvedl číslo účtu, na který poškozený v červenci odeslal platbu ve výši 7 960 euro. Bankovní účet prodejce byl veden v jiném státě," uvedla tisková mluvčí policie.
     Po platbě a jejím potvrzení měla společnost vozidlo přepravit kupujícímu. Poškozený proto zaslal kopii o uskutečněné platbě i svého občanského průkazu. Po odeslání platby ale byly internetové stránky jak prodejce, tak i přepravní společnosti, zrušeny a dále již nekomunikovali. Muži nebylo doručeno ani vozidlo ani neobdržel zpět finanční hotovost.
    "Policie ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod. Podle trestního zákoníku, kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta," doplnila tisková mluvčí policie.

Foto: Ilustrační

Policie varuje 

Občané objednávají a nakupují věci pohodlně z domova, ale taková forma pořizování věcí přináší i svoje rizika. Někdy na policii přijímáme oznámení i podvodných nabídkách, kdy objednavatel zaplatí požadovanou částku na uvedený účet, ale zboží neobdrží.

  • Upozorňujeme uživatele komunikačních sítí, aby jejich prostřednictvím nezasílali neznámým osobám finanční prostředky!
  • Prověřte si osobu, společnost, recenze uživatelů a neuhrazujte finanční prostředky předem – zjišťováno zneužívání důvěřivých občanů.
  • Pachatelé používají nepravdivá jména, neexistující telefonní čísla nebo i údaje osob, které netuší, že jejich osobní údaje někdo zneužívá.
  • Při komunikaci buďte ostražití – zde důvěřování a dobrý úmysl nemusí platit.
  • Podvodníci jsou schopni si vymyslet různé legendy, aby od různých občanů získali peníze pro svoji potřebu. Nezajímá je, že se možná i zadlužíte!!!
  • Každý obchodník na internetových stránkách musí poskytovat své identifikační údaje i nákupní řád, obchodní a reklamační podmínky.
  • Na internetu lze nalézt i katalog certifikovaných obchodů – označené jako důvěryhodné.
  • Když je cena zboží podezřele nízká, může se jednat o podvod.
  • Pokud jsou uvedené účty vedeny v zahraničí – buďte obezřetní!



Advokátní kancelář CINK a partneři

Advokáti sídlící v centru Plzně specializující se mj. na rodinné právo, trestní právo, občanské právo a řadu dalších oblastí. Rádi Vám poradíme s řešením Vašeho problému, připravíme či zkontrolujeme dokumenty, zastoupíme Vás v soudních sporech či řízeních před správními orgány.