Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

Místo reportáže zachránil seniora a pak vyrazil na Ukrajinu

Jeden z mnoha příběhů, které ukazují, jak v případě nouze dokážeme myslet na jiné, daleko potřebnější

2. března 2022 21:02 , aktualizace čtvrtek 3. března 11:01

Městská policie

Partner článku – Alfa Tactical

     Do válkou zmítané Ukrajiny v současné chvíli míří materiální pomoc z mnoha zemí, samozřejmě včetně České republiky. Sbírky pořádají nejen různé oficiální organizace, ale i dobrovolnické spolky či soukromé osoby.

Místo natáčení zachraňoval lidský život

     Pomoci potřebným se mimo mnoha dalších lidí rozhodl i strážník Městské policie Plzeň Artur Tereščenko a zorganizoval pomoc pro své kolegy ukrajinské policisty. S Arturem jsme se měli sejít včera dopoledne u Borského parku a promluvit si s ním o jeho cestě na Ukrajinu. Jenže právě v okamžiku jeho příjezdu na smluvené místo nedaleko zkolaboval starší muž.
     Seniorovi jako první na pomoc přispěchala zdravotní sestřička, která šla náhodou kolem a muži poskytla okamžitou první pomoc. Strážník společně s parťákem zahlédl, jak žena u muže klečí a samozřejmě jí vyrazili na pomoc. "Muž byl zraněný v obličeji, nereagoval na podněty a nekomunikoval. Společnou pomocí se strážníkům i ženě podařilo seniora přivést k vědomí a předat záchranářům, kteří ho transportovali do Fakultní nemocnice Plzeň," uvedla nám mluvčí městské policie.

Z Plzně na Ukrajinu

     Pro druhý pokus jsme si vybrali Roudnou a tam se nám již rozhovor natočit podařil.
     Strážník Artur Tereščenko pochází z Ukrajiny a jeho rodina se do Plzně přistěhovala, když mu byly čtyři roky. Na svou rodnou vlast ale nikdy nezanevřel a rozhodl se pomoci svým dílem.
     I když již na Ukrajině nikoho z rodiny nemá, kontaktoval Artur svého známého ukrajinského policistu a začal zjišťovat, co je potřeba. Dozvěděl se, že ačkoli se policisté na Ukrajině stále snaží plnit své poslání, tedy chránit své spoluobčany a udržovat pořádek, trpí v tuto chvíli akutním nedostatkem jakéhokoli vybavení, počínaje například teplými ponožkami, přes oblečení až po neprůstřelně vesty. Velice potřebný je také zdravotnický materiál jako obvazy, desinfekce a další.


     Artur proto společně s několika kolegy strážníky pod záštitou Unie bezpečnostních složek zorganizoval sbírku, ve které od kamarádů a známých shromáždil několik desítek pytlů potřebného vybavení. Navíc se mu podařilo dojednat i velké množství vyřazených uniforem a výstrojních součástek ze skladů Městské policie Plzeň i Policie ČR a sehnat dokonce i několik v dnešní době nedostatkových neprůstřelných vest. 

    Nashromážděné vybavení včera večer Artur s bratrem naložili do dodávky a večer po rozloučení s rodinami vyrazili na polsko-ukrajinskou hranici. Cesta jim trvala asi dvanáct hodin a pak už se setkali s kolegou z ukrajinské policie, kterému celou sbírku předali.

Foto: KP a Ukrajinská policie

 


Alfa Tactical

Specializovaný obchod a e-shop se zbraněmi, vojenským a outdoor vybavením. Máme široký výběr zbraní, střeliva, army, outdoor vybavení za skvělé ceny. Nabízíme slevy pro registrované zákazníky, ozbrojené složky, IZS, AZ a členy vybraných spolků. Nakoupíte u nás online nebo v prodejně na Doubravce.