Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách

"Šílenství kvůli lásce?" - speciál Krimi-Plzeň

Stovky žen se připravily o veškeré své úspory a další na tom pracují, pojďme se podívat, proč k tomu dochází

21. září 2023 18:14 , aktualizace 18:19

Podvodníci Speciály

Partner článku – RK Salzmann


    Minulý pátek zveřejněné případy dalších internetových podvodů zaujaly velké množství čtenářů. Jednalo se o dámy, které se nechaly nachytat na prastaré triky. První z nich uvěřila neznámému podvodníkovi, který jí napsal, že umírá, a že nemá žádného dědice, kterému by odkázal 550 tisíc euro. Žena ztratila veškerou soudnost, tomuto strašlivému nesmyslu uvěřila a jak to dopadlo, si můžete přečíst zde.

      Další žena, o které jsme v pátek informovali, se na internetu seznámila s údajným americkým námořním důstojníkem. Podvodník ženu přesvědčil, že mu má postupně odeslat veškeré své životní úspory, pak si napůjčovat obrovské finanční částky a nakonec ještě zpronevěřit velkou sumu peněz v práci. Celý příběh ženy je zde.

Proboha, proč?

      V tomto článku bychom chtěli rozebrat, proč se tak snadno lidé nechají nachytat a proč jsou schopni naprosto cizí osobě poslat všechny své peníze. Na názory a zkušenosti s tím fenoménem jsme se zeptali zkušených kriminalistů, psychologa i samotných obětí.

     První si musíme říci, že na tyto podvody naletí nejen ženy, ale i muži, těch je však podstatně méně. Ti jsou podle policie v nejčastějších scénářích oslovováni neznámými zámožnými Asiatkami, které později odhalí, že své bohatství vydělaly investicemi do různých aktiv, například kryptoměn, a o své know-how se následně budou chtít podělit.

Kdo jsou oběti?

     Překvapivě jsou velmi často podvedenými ženy, které jejich okolí považuje za inteligentní a úspěšné v životě. Jenže velmi často právě tyto ženy nerady ukazují, že jim začínají tikat biologické hodiny a mají potřebu si najít sobě rovného partnera. Vybrat si pak mohou buď živého člověka ve svém okolí, kdy ale rovnou vidí veškerá jeho případná negativa a nebo "toho z internetu", který na první pohled vypadá tak skvěle. Pokud se žena již dostala do této fáze, má velmi solidně našlápnuto do velikého průšvihu.
     "Ten z internetu" bude totiž čím dál přitažlivější, bude si s vámi dlouze dopisovat, čímž o vás zjistí další informace a podle toho dolaďovat, co vám dál napsat, aby ve vašich představách vypadal ještě lépe. Zároveň bude fungovat i vaše fantazie a vy si ho vybarvujete stále v růžovějších barvách.

Průběh podvodu

První fáze je samozřejmě seznámení. Podvodník si o vás začíná v nezávazné komunikaci zjišťovat co nejvíce podrobností. V této fázi si všímejte maličkostí, podvodníci si totiž často píší s několika lidmi zároveň, používají předpřipravené odpovědi a dělají chyby. Pokud se vám něco v konverzacích nezdá, ptejte se na to a nenechte se odbýt. 

Druhá fáze, podvodník toho o vás ví již dost a začne hrát na vaše city. Píše velice romanticky, začíná o lásce, o společném životě, posílá krásné fotky a vše je naprosto bez mráčku.

Třetí fáze, podvodník vás již nazývá svou životní láskou a o společném životě píše s naprostou jistotou. Jenže se ukáže malý problém, bude potřeba někam poslat nějaké peníze, to však vše vyřeší.

Ukázka z jednoho takového dopisu:

Ahoj můj milý Kájo,
    jsem ráda, že jsem obdržela tvůj dopis. Dnes jsem velmi smutná, protože mi šéf mi nemohl půjčit peníze. Byla jsem velmi rozrušená a naštvaná, trochu se mi v očích objevily slzy. Můj šéf řekl, že kdyby mohl pomoct, pomohl by.  To je velmi smutné. Pak jsem požádala o pomoc maminku. Ale maminka taky nemůže pomoct. Věděla jsem, že máma takovou částku nemá.
     Můj miláčku Kájo, nevím, co mám dělat. Už jsem uzavřela dohodu s cestovní kanceláří a zaplatila peníze. Nemohu smlouvu ukončit, protože cestovní kancelář již začala zpracovávat dokumenty. O několik dní později musím zaplatit zbytek peněz. Můj šéf již podepsal všechny dokumenty a svou dovolenou nemohu odložit, udělala jsem vše, co jsem mohla.
      Dnes, když jsem se probudila byla velmi šťastná. Zpočátku jsem tě ani nechtěla psát, protože jsem se bála, že se nikdy nestřetneme. Kájo, opravdu chci být s tebou!
 Opravdu doufám, že brzy budeme spolu a realizujeme všechny naše dlouho očekávané sny. V nocí jsem nemohla usnout, protože ve hlavě jen myšlenky o nas a o vztahu s tebou. Myslela jsem o těbe a naše setkání s tebou. Chci tě objímat a líbat, protože jsi osoba, kterou v mém životě chci.
     Kájo, není pro mě vhodné žádat o pomoc, ale abych k tebě přišla, potřebuji tvou pomoc. Vzhledem k tomu, nemohu zaplatit za cestu sáma! Udělala jsem všechno, co jsem mohla. Můžu doufat v to že mi pomůžeš? Kájo, můžeš mi půjčit 830 euro? Teď musíme jen zaplatit tuto částku, pak můžu být s tebou. Nic mi nezabrání vstoupit do tvé země.
Samozřejmě jsem z toho velmi rozrušená. Ale co jsou peníze ve srovnání s naší láskou? Kájo, jsem tak smutná, že peníze nám brání být spolu! Peníze pro mě nikdy nebyly v životě důležité a nyní mi tento problém přináší.

Doufám, že mi brzy odpovíš. Miluji tě Tvoje Iullia"
(originální text bez úprav - pozn. red.)

Podpůrné prostředky

     Internetoví milenci své příběhy vylepšují zasíláním „oficiálních“ dokumentů jako například bankovních výpisů, notářských zápisů, potvrzení ze zaměstnání a další. Samozřejmě se ale jedná o padělky.
     Mohou také zapojit údajné další osoby, například kolegu lékaře, velitele z mise, generála z USA, bankéře a další. Jejich úkolem je podpořit celý příběh a tlak na oběť stupňovat.
     Podvodník vám určitě pošle své nádherné fotky. Vy si ale jednoduše můžete zjistit, komu ve skutečnosti patří. Pomůže vám zpětné vyhledávání fotografií - pomocí nástroje od společnosti Google či TinEye. Postup je u obou stejný, nahrajete obrázek, u kterého chcete zjistit, zda se už někdy objevil například pod jiným jménem. 

Rodina není nepřítel

     Velmi často dochází k tomu, že se čerstvě zamilovaná do "toho z internetu" pochlubí svému okolí, přičemž je z této nové lásky zcela nadšená a naprosto slepá k možným rizikům. Odmítavý postoj pak nechápe, seberozumnější argumenty nepřijímá a velmi často vše bere jako útok na svou lásku. Mnohdy pak dochází i k úplnému odcizení. 
      Podváděný také většinou nepřiznává, že své internetové lásce poslal peníze. Ví, že by se znovu obrátilo proti jeho novému vztahu.

     „Mamince bude šedesát let a píše si s americkým vojákem. Poslala mu celé své úspory, přes sedm set tisíc, a nás vnímá jako zrádce, kteří jí ničí vztah. Jsme bezradní,“ svěřila se v komentářích pod jedním z našich článků o podvodech Blanka.

     "Babičce je 76 let a kvůli internetovému milenci přišla o všechny úspory, zadlužila se a prodala svůj třípokojový byt. Především se ale rozkmotřila s rodinou, jež se jí snažila dokázat, že žádný voják, který se za ní chce přistěhovat do Česka, neexistuje. Teď její celý důchod spolkne nájem, dluhy nemá z čeho platit a nákupy jídla jí platíme a nosíme domů, můžeme ale jen když tam není, protože s námi stále nemluví,“ popsala příběh další ženy její vnučka.

Nevěřím vám, on mě miluje, vím to

      Překvapivě je pro policisty velmi často problém přesvědčit oběť, že byla podvedena. Vyslýchané oběti se vyšetřujícího opakovaně ptají, zda to vše nemůže být pouze omyl a jestli není nějaké šance, že se vše vysvětlí. Dokonce již došlo i k případům, kdy se poškozená žena na policii vrátila s tím, že se rozmyslela a žádala o okamžité stažení své výpovědi, protože "toho z internetu" miluje a nechce mu ublížit. "Měl jsem na stole případ, kdy vysokoškolsky vzdělaná žena uvěřila tomu, že si jí na Havaj odveze velitel pacifického námořnictva US Navy, do kterého se zamilovala a dopisují si. Celá zoufalá šla podat trestní oznámení, protože si s ní již nepíše. Po výslechu jsem jí podrobně vysvětlil, že jde o podvod. Odkývala mi to a ještě tentýž den odpoledne mu poslala dalšího půl milionu.
      Následně na mě podala stížnost, že jsem jí znemožnil sňatek a odlákal ženicha na kterého čekala do svých pětapadesáti let. Její právnička pak požadovala, abychom provedli výslech velitel pacifického námořnictva jestli to třeba skutečně nebyl on, ale americká strana se tím pochopitelně odmítla zabývat.
      Účet, samozřejmě bez peněz, se později vystopoval ve Velké Británii, kde byl veden na nějakého Nigerijce, který se mezitím vrátil do Afriky," popsal nám jeden ze svých případů kriminalista.

     "Já před asi deseti lety řešil případ ženy, která kvůli podvodníkovi přišla o úspory a dokonce prodala i svůj byt. Samozřejmě to šlo do ztracena a pachatel nebyl nikdy vypátrán. Nedávno mi říkal kolega, že dostal nový případ téže ženy. Postavila se zpět na nohy, splatila dluhy, našla si dobrou práci a spadla do toho znovu. Opět se seznámila s někým na internetu a zase mu naposílala veškeré své i půjčené peníze," popsal další případ jiný kriminalista s tím, že poškozená prakticky celý výslech proplakala a vysvětlovala, že nevěřila, že by mohla naletět znovu.

     Podobné případy se samozřejmě nedějí jen v Česku, skutečným extrémem je například případ starší ženy z Japonska, kterou loni na přelomu srpna a září kontaktoval údajný ruský kosmonaut z Mezinárodní vesmírné stanice ISS. Vysvětlil naivní ženě, že aby se mohl vrátit z vesmíru na Zemi, musí zaplatit Tokiu speciální poplatek za přistání své kosmické lodi. Zamilovaná žena mu poslala téměř milion.

Rady co dělat

  • Pokud již s někým takto komunikujete, raději se poraďte - proberte to s kamarády, rodinou, zavolejte na policii.
  • Pokud jste již provedli první platbu a nestalo se to, co vám podvodník slíbil, další peníze neposílejte. Žádosti se zpravidla opakují, z různých důvodů první suma nestačí, muž, se kterým si píšete, nebo údajná organizace, pro kterou pracuje, vás ale budou opakovaně přesvědčovat o tom, že je potřeba poslat další peníze - vždy se totiž objeví nový problém, který znovu vyřeší jen bankovní transakce.
    Na konci bude vidina toho, že vám vše vrátí – ať už v momentě, kdy se mu podaří přiletět si pro vás do Evropy, nebo kdy dorazí cenný balíček, který vám oběma zaručí doživotní blahobyt. Policisté tuto psychologickou hru nazývají „princip utopených peněz“. Oběť sice o některé peníze přišla, k zaslání další částky ji ale motivuje vidina navrácení celé sumy a strach, že jinak přece jistě přijde o všechno.
  • Držte se zásady, že nikdy nikomu neposíláte své intimní fotografie či videa! Tento kompromitující materiál může později posloužit k vydírání, a to zejména v momentě, kdy odmítnete poslat požadované peníze. 

RK Salzmann

Rodinná firma s realitním zaměřením v plzeňském regionu. Prodej a pronájem: nemovitostí - byty | domy pozemků - stavební i hospodářské | komerčních nemovitostí - developerské projekty | obchody | haly