Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Video

Jak zvířecímu kamarádovi usnadnit přežití Silvestra?

Odborníci radí, jak se v průběhu oslav Nového roku nejlépe postarat o psy i jiná zvířata

30. prosince 2021 16:04 , aktualizace 18:18

Zvířata

     Jako každý rok touto dobou se mnoho lidí baví odpalováním zábavní pyrotechniky a samozřejmě největší randál je možné očekávat kolem zítřejší půlnoci. Tuto zábavu ale příliš neocení jak volně žijící zvířata, tak i naši domácí mazlíčci a útulky jako již tradičně čeká nápor psů, kteří majitelům kvůli ohňostrojům v panice utekli.
     Nezapomeňme, že psi mají sluch několikanásobně citlivější než lidé a příliš intenzivní hluk u nich může vyvolat silnou bolest či záchvaty paniky.

     Přinášíme proto několik rad veterinářky MVDr. Markéty Tučkové, kterou naši čtenáři již znají například z případu týraného pejska Artuše.

Co tedy dělat?

     V nejideálnějším případě s pejskem odjet někam mimo ruch, na chatu či hory, kde by mělo být přeci jen o něco klidněji než ve městě. Pokud tuto možnost nemáte, je dobré pejska vyvenčit ještě před největším náporem a pokud možno ho i unavit například delší vycházkou.
     Pozor ale na pořádné připnutí psa! Musíte počítat s tím, že v tento čas se nečekaná exploze může ozvat kdykoli, pes může propadnout panice a bude se snažit dostat se z obojku a utéct co nejdál. Pokud máte kšírky nebo postroj, tak raději připnout vodítko k obojku i kšírám zároveň.

     Doma je pak nejdůležitější pejska zabavit a doslova mu zaměstnat hlavu. To znamená ho hlavně nenechat samotného a k rozptýlení použít krom běžné péče i nějaké nové hračky nebo oblíbené pamlsky. Pomoci může cokoli, co odpoutá jeho pozornost od dění venku, třeba i zapnutá televize.

     Pokud je váš pes stresař a na hluk citlivý, je možné použít tišící přípravky přírodního původu jako meduňku nebo Bachovy esence, v nejhorším případě po poradě s veterinářem i tišící léky.

     Na bezpečnost je třeba pamatovat i při ranním venčení, kdy se v ulicích může nacházet větší množství rozbitého skla.

     Ačkoli kočky jsou k následkům ohňostrojů podstatně méně náchylné než psi, i mezi nimi se mohou vyskytnout citlivější jedinci. I pro ně pak platí výše uvedené rady o zaměstnání a zabavení zvířete doma.

Když už se pejsek zaběhne

     Lidé si často neuvědomují, že ačkoli psa mají ze zákona označeného identifikačním čipem, musí ho ještě zaregistrovat do databáze. V případě, že majitel pejska do registru nezaeviduje, velmi tím ztíží jeho následnou identifikaci.
     Také telefonní číslo napsané na obojku může velmi urychlit návrat pejska zpět k vám.

A co na to další plzeňští odborníci?

Karel Makoň - šéf Záchranné stanice živočichů DES OP v Plzni

      Ohňostroje nás samozřejmě trápí a tíží. Problém je, že původní důraz na světelný efekt, který není tak problematický, se přesunuje na efekt zvukový. Na silný a náhlý zvuk reagují všichni živočichové stejně, tedy útěkem a to i tehdy, kdy mnoho z nich ve tmě nevidí, ani se neorientuje. To má samozřejmě fatální, zdůrazňuji fatální důsledky. V dnešní době se již i ví, že to v některých lokalitách ovlivňuje populace ptactva.
     Plzeň svým umístěním na soutoku čtyř řek je na hlavní tahové cestě ptactva, a na silvestra ti ptáci prostě nemají absolutně šanci, protože je to všude. Vždy prvního ledna vyjíždíme k případům následků ohňostrojů, ať už zvěře, která ve zmatku vběhne pod auto nebo pod vlak, nebo ptáků, kteří vzlétnou a zraní se třeba o sklo, zeď nebo elektrické dráty. 

Mgr. Martin Vobruba - mluvčí ZOO Plzeň

     Samozřejmě radost z ohňostrojů nemáme a dobrá věc to vůči zvířatům určitě není. My naše zvířata při ohňostrojích chráníme tak, že většina jich je ve vnitřních ubikacích, ale i tak jsme před několika lety zřejmě v souvislosti s ohňostrojem zaznamenali jeden úhyn bažanta v expozici v blízkosti Vinic. 

Petr Kokoška - šéf Útulku pro opuštěná či týraná zvířata v Plzni

     Ohňostroje jsou pro nás velmi závažný problém. Je nutné si uvědomit, že velké množství psů a koček k nám přišlo zraněných či týraných. Dále jsou zvířata u nás krátkou dobu, takže si na nové prostředí ještě nezvykla. My zde pak děláme vše pro to, aby se jejich fyzický i psychický stav zlepšil, jenže po Silvestru je vše špatně a můžeme začít nanovo. Zvířata jsou vystresovaná, vyděšená, nežerou, objevují se průjmy, výjimkou nejsou ani zranění, kdy se zvířata zraní při pokusu prokousat se mřížemi v panickém pokusu utéct.

 


KS Therm

Nabízíme instalatérské, topenářské a plynařské práce včetně revizí. Dodáváme a montujeme tepelná čerpadla, solární systémy, rekuperace, kogenerační jednotky, kotle, podlahové i stěnové topení či kompletní systémy vytápění. Provádíme zateplování budov, výměny oken a stoupaček i kompletní koupelny.