Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách

Chtěla prodat panenku za 240, přišla ale o 300.000 korun

Policisté opětovně a důrazně apelují na obezřetnost při prodeji či nákupu zboží na internetu

8. března 2022 12:30 , aktualizace 13:22

Podvodníci

     Policisté v Plzni prověřují další případ podvodu při prodeji zboží na internetu, o kterých informujeme čím dál častěji.

     Podvodník tentokrát zareagoval na prodejní inzerát na internetu, ve kterém žena nabízela k prodeji gumové mořské panny za 240 korun.
    "Dosud neznámý pachatel s poškozenou čtyřiašedesátiletou ženou komunikoval prostřednictvím mobilní aplikace a navrhl jako způsob úhrady platbu přes odkaz, který jí poslal do zprávy. V jednom z těchto odkazů žena vyplnila údaje ke své platební kartě a následně jí přišly SMS zprávy s ověřovacími kódy, které zadala," popsala tisková mluvčí policie s tím, že žena po chvíli sice obdržela zprávu, že bylo zboží zaplaceno, žádné peníze jí ale nepřišly.

     Při kontrole účtu ale ženu čekalo velmi nepříjemné překvapení. "Z bankovního účtu se poškozené ve dvou platbách odečetla částka necelých 280 000 korun," doplnila mluvčí policie.

     Policisté se případem samozřejmě zabývají a po pachateli pátrají.

Policisté opětovně apelují na obezřetnost při prodeji či nákupu zboží na internetu:

  • V žádném případě nesdělujte žádné citlivé údaje k Vaší osobě ani bezpečností údaje z vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví.
  • Nikdy nikomu nesdělujte a ani nepřeposílejte bezpečnostní (autorizační) kód, který Vám přišel formou SMS zprávy.
  • Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo, odesílatele SMS zprávy, ale třeba i e-mailovou adresu či webové odkazy, které se jeví jako pravé nebo jen s nepatrnými rozdíly.
  • Nikdy nikomu podezřelému neumožňujte vzdálený přístup do Vašeho počítače.
  • Sledujte a pečlivě čtěte informace od Vaší banky v internetovém bankovnictví.
  • Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Toto platí vždy, když někam zadáváte své osobní nebo přihlašovací údaje.
  • Aktualizujte si software, antivirové programy a firewall.
  • Během, nebo po takovémto podezřelém hovoru, si zaznamenejte údaje, které Vám útočník sdělil jako jména, e-mailové adresy, čísla účtů, odkazy na webové stránky, a pod.

Foto ilustrační

Mraknet

Společnost zaměřená na montáž, servis a poskytování internetového připojení vč. mnoha dalších služeb jako je telefon, televize, kamerové systémy, servery. Prioritou společnosti je kvalita a špičková péče o zákazníka.